Zimą, kiedy spada nasza odporność, należy szczególnie zadbać o prawidłowo skomponowaną dietę. Będzie smaczniejsza, jeśli sięgniemy po przyprawy: poprawiający nastrój cynamon, rozgrzewające chili lub przyspieszający metabolizm majeranek.
Cynamon to słodko-pikantna kora cynamonowca, a zarazem jedna z popularniejszych przypraw. Dodany do potraw rozgrzewa, a sam jego zapach poprawia nastrój, dlatego warto sięgnąć po niego, gdy tęsknimy za latem i słońcem. Cynamon Galeo pasuje doskonale do porannej owsianki i kawy, czy różnego rodzaju grzańców oraz nadaje wyśmienitego aromatu mięsom, zwłaszcza jagnięcinie.
Chili jest termogenikiem, czyli sprawia, że robi nam się cieplej oraz przyspiesza spalanie tłuszczu. Podobnie jak cynamon sprawdzi się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych połączeniach. Chili Galeo nada wyrazistości kawie, czekoladzie na ciepło lub niektórym deserom, np. gorącemu musowi z owoców leśnych. Podkreśli smak gulaszu, a także drobiu i jest wprost niezastąpione w kuchni meksykańskiej.
Majeranek przyspiesza metabolizm i ułatwia trawienie. Co więcej, można przygotować z niego napar na kaszel lub maść na katar. Majeranek Galeo pasuje doskonale do treściwych, mięsnych zup, dań z roślin strączkowych, z kapusty czy wieprzowiny. Jest niezastąpiony do żeberek z jabłkami, może też odmienić smak jajek sadzonych. Dodajemy go na początku gotowania, aby wydobyć cały aromat.
Cynamon (12 g), chili (12 g) i majeranek (6 g) Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w cenie ok. 1,29 zł.
Link do strony artykułu: https://wm.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/na-przekor-chlodom